>
>
De ce maturizarea punctelor forte este mai eficientă decât eliminarea punctelor slabe? (Perspectiva CliftonStrengths)

De ce maturizarea punctelor forte este mai eficientă decât eliminarea punctelor slabe? (Perspectiva CliftonStrengths)

women-1209678_640

Lupta dintre punctele forte și punctele slabe pe care le avem pare uneori lupta dintre bine și rău, câmpul de bătălie fiind performanța noastră. Majoritatea dintre noi ne-am dori o versiune a noastră din care să eliminăm punctele slabe și să le păstrăm doar pe cele bune. Poate chiar suntem meticuloși în această luptă și ne concentrăm zilnic pe a identifica ce nu ne iese, transformând asta în scopul următoarei bătălii. Cum ar fi dacă, în loc să purtăm un război cu costuri mari de energie, ne-am concentra doar pe maturizarea punctelor noastre forte?

Ar fi mai rapid

Faptul că am conștientizat ce vrem să schimbăm este doar începutul. Un succes ar presupune crearea unor noi căi neuronale care să ne susțină efortul de schimbare, suficient de multe iterații care să susțină transformarea comportamentului nou în obicei, pe scurt: mult timp, exercițiu și energie.

Am putea obține același rezultat concentrându-ne pe ceva ce avem deja și folosim și în alte contexte.

Nu sunt o persoană strategică, pentru mine este un efort să am un plan A, B sau C și îi invidiam pe colegii mei care păreau că ”desenează” cu ușurință o strategie. Mi-am propus să mă forțez să simulez posibile moduri de lucru la început de proiect, până mă blocam și dădeam vina pe lipsa mea de strategie. Dintr-o dată, acest punct slab părea principala piedică în calea performanței mele.

L-am deblocat conștientizând un punct forte al Learner-ului din CliftonStrengths: curiozitatea. În loc să planific, mi-am propus să fiu curios. Am rămas astfel în elementul meu. Am ajuns la același rezultat folosind o alternativă. Mai mult, acum știu că într-un moment de blocaj, pentru mine sunt importante întrebările (către mine sau ceilalți) și îmi construiesc alegerile întrebându-i pe cei buni la strategie care sunt opțiunile pe care le văd ei.

Cred cu tărie că orice abilitate se poate învăța. Probabil cu efort și determinare aș reuși să planific mai bine, mi-aș dezvolta noi procese de gândire și aș deveni strategic ”pe bune”. Mi-ar lua însă mult timp. Ceva ce am deja m-a făcut mai agil și m-a ajutat să ajung mai rapid la același rezultat. M-am decis ca în loc să-mi dezvolt strategia până la un nivel mulțumitor, să îmi duc curiozitatea la nivelul următor. Sunt curios ce mă așteaptă acolo. 🙂

Ar fi mai motivant

Nu știu cum e pentru tine, dar pentru mine să mă concentrez pe ce nu am este foarte solicitant. Când identific un lucru care îmi lipsește, chiar dacă îmi setez next steps sau încerc să împart obiectivul în pași mai mici, tot îmi vine ușor să mă supăr pe mine că nu îmi iese și să îmi repet că nu am progres, că sunt departe.

Câteodată, lucrând la ce nu am îmi aduce energie – sunt o persoană care are nevoie să simtă că e greu și care, din păcate, de multe ori crede că dacă nu e greu, nu merită. Dar mă demotivez ușor când văd că sunt departe de cum îmi doresc să fiu. Și, dintr-o dată, un punct slab mai aduce unul: îmi spun că nici nu am destulă determinare să rezolv lucrul acesta de care vreau să scap.

A dezvolta și a trece la nivelul următor ce am deja mă ajută să văd rapid progresul. Am deja o tonă de situații în care știu că ar funcționa. Lucrez la ”finețuri”. Fac progres în fiecare clipă.

O altă tematică din CliftonStrengths pe care o am în top 5 e Empathy. Multă vreme am luat-o ca pe ceva normal – nu m-am bucurat mult de ea. Chiar am fost un pic dezamăgit când am descoperit-o pentru că mi-ar fi plăcut să fiu mai analitic (iarba e mereu mai verde în grădina cealaltă). Când am început să conștientizez că am nevoie de ea în coaching, punctul de la care am plecat în dezvoltarea ei era deja avansat. Am făcut progres încă de la prima încercare. Am scăpat de frustrările asociate eșecului pentru că știam că vreau mai mult din ce am, nu puțin din ce nu am.

Și aici este mult de muncă. Însă mă dezvolt natural, într-o direcție care îmi este familiară, muncind să fiu mai mult din ceea ce sunt deja. Și asta se simte al naibii de bine! Simt acum că sunt acolo, ”corespund” mai des, ceea ce-mi dă mai multă energie. Nu mai sunt un om care nu-și găsește locul.

Ai avea în continuare destule lucruri pe care să le dezvolți

Dacă te îngrijorai că nu mai ai la ce să muncești sau că te vei plafona dacă te concentrezi doar pe anumite talente, am o veste bună: munca pentru dezvoltarea lor nu se termină niciodată. Le poți șlefui la nesfârșit pentru a scoate tot mai mult din ele. Apoi, ele au elemente care îți sunt în ”unghiul mort” (”blind spots”, cum sunt definite de CliftonStrengths), tocmai datorită faptului că reprezintă modul nostru natural de a face lucrurile, iar unele aspecte pur și simplu nu le mai vedem.

Input, unul dintre talentele mele, mă ajută să colecționez informația pe care o învăț. Când aflu o idee sau îmi vine un gând, pentru mine e natural să iau această informație și să o ”stochez” într-o cutie. Știu exact în ce curs sau în ce subiect s-ar potrivi acea informație, iar de-a lungul timpului cutiile s-au umplut destul de bine. Pentru mine, un blind spot apare atunci când cineva îmi cere informații dintr-o cutie plină. Asociat cu dorința de a ajuta, e ca și cum mi-ar cere un pahar de apă, iar eu aș fi un pompier cu furtunul în mâini. ”Cum să nu, poftim apă!” E prea mult, însă. Și nu știam asta, ba chiar mi se părea că fac un lucru fain oferind mai mult. 

Am început să lucrez la acest blind spot și fac progrese mari. Mai am și altele, sunt convins că de multe încă nici nu am idee. Dar am spațiu de dezvoltare, știu că nu mă plafonez în ce am deja și investesc în ceva ce mă definește, ceva ce îmi aduce performanță și văd rapid rezultate. Am încetat să investesc în ceva ce nu am, unde aș avea nevoie de ani de experiență, frustrare și efort susținut pentru a ajunge la acest grad de conștientizare și autoreglare. Astfel îmi sporesc șansele să devin foarte bun la ce am, nu mediocru la ce nu am încă. 

Lucrând la ce am deja nu înseamnă că am anulat toate punctele mele slabe. Am o grămadă și descopăr zilnic altele noi. Dacă aș vrea să scap de ele, aș putea începe în fiecare zi un proces nou de dezvoltare. 

Tocmai din această cauză nu cred că e eficient să mă concentrez pe ele. Pentru că aș lua-o mereu de la început și nu m-aș putea duce în profunzime cu dezvoltarea mea.

Am ales ca atunci când mai descopăr ceva ce nu am, să mă întreb ”Oare cum aș putea face asta folosind unul dintre cele 5 puncte forte pe care le-am descoperit prin CliftonStrengths?” Simt că am mai mult focus pe ce vreau să cresc la mine. Și chiar dacă poate părea ciudat, funcționează. Pentru că am deja resursele de care am nevoie și pe care le folosesc într-un mod care îmi este natural. Sunt eu. 🙂

Scroll to Top